24-04-26 23:36

Foto-Žymūs Lietuvos žmonės.11. Stepas Januševičius

Prekė Nr.:17026460

  • Aprašymas

    Stovis-scan.  Geras.

    Dydis - 13,5/8,5 cm. Standartinis.

    Lietuva. Iki 1945 metų. 

    Skyriuje  - "Žymūs Lietuvos žmonės" bus statomos foto su žmonėmis kurie paliko pėdsakus Lietuvos istorijoje, kultūroje,moksle ir aplamai gyvenime. Ir nebūtinai tai bus teigiami personažai.

     Tai bus mokytojai, karininkai, miškininkai, partizanai, mokslininkai, menininkai, politikai, kunigai, knygnešiai ir t.t. Visi tie, kuriuos pagimdė dosni Lietuvos žemė.

     

    Stepas Januševičius - karininkas. 13 batalionas.

    Januševičius [Stepas], leitenantas – sovietų okupacijos pradžioje 9-ojo pėstininkų pulko autobūrio vadas; 1940 07 29 paleistas į atsargą; 1942 09 16 perkeltas iš 10-ojo bataliono į 13-ąjį batalioną; vėliau jam suteiktas policijos kapitono laipsnis; 1945 m. su 13-ojo bataliono kariais buvo Kuršo grupuotėje; Vokietijos kapituliacijos išvakarėse iš bataliono pasišalino kartu su mjr. J. Semaška ir prasiveržė iš Raudonosios armijos apsupties.

    Dėl lietuvių karininkų bei inte­lektualų pasipriešinimo nacių oku­pacinei valdžiai Lietuvoje nepavy­ko suformuoti lietuviško SS legio­no, todėl 5-asis, 13-asis bei 10-asis lietuvių savisaugos frontiniai bata­lionai 1943 m. lapkričio 21 dieną iš Waffen-SS dalinių buvo pervesti į Vermachtą. 10-asis batalionas tuo­met net pervadintas į 256-ąjį lietu­vių savisaugos batalioną. Bet mūsų kariams nuo to tarnyba nepaleng­vėjo - netgi atvirkščiai. 1944 metų vasario mėnesį rusams pralaužus frontą ties Ilmenio ežeru bei Nau-gardu, palyginti ramios 256-ojo ba­taliono dienos baigėsi. B. Žyman­tui, kaip ir kitiems lietuvių kariams, teko trauktis epizodiškai dalyvau­jant gynybiniuose mūšiuose su Rau­donąja armija ir kovojant su sovie­tiniais partizanais. Traukiantis žu­vo jau žymiai daugiau bataliono ka­rių. Tuomet kaltelius bei peiliukus drožėjui ilgam teko atidėti į šalį ir tvirčiau imtis ginklo. Gal kiek dau­giau laiko menui jaunesnysis pus­karininkis galėjo skirti, kai 1944 metų kovo pradžioje batalionas bu­vo trumpam sugrįžęs į Kauną. Bet gegužės mėnesį jis vėl išsiunčiamas atgal į Rytus, ir visą vasarą iki ru­dens ties Opočka (Pskovo sritis) ko­voja su sovietiniais partizanais.

     

    Rugsėjo mėnesį, artėjant frontui, lietuvių kariai jau buvo priversti trauktis į Latviją, kur ties Liepoja ir Paviluostu saugojo Baltijos jūros pa­krantę bei kovėsi pirmosiose Kuršo fronto linijose iki pat 1945 m. gegu­žės 8 dienos kapituliacijos. Buvu­siems 5-ojo, 13-ojo bei 256-ojo lie­tuvių batalionų, kaip ir visiems ki­tiems Kuršo armijų grupės kariams, kurie, beje, niekad nelaikė savęs nu­galėtais, buvo įsakyta tvarkingai su­dėti ginklus ir laukti Latvijos „išvaduotojų". Kaip žinia, nemaža dalis lietuvių šiam vokiečių karinės vado­vybės įsakymui iš Berlyno pakluso tik formaliai. Dalis mėgino bėgti į Šve­diją, o dalis, kaip majoras Jonas Semaška, kapitonas Pranas Mikelskas, kapitonas Stepas Januševičius ir kiti bandė miškais grįžti į okupuotą Lie­tuvą. 

  • Kita informacija
    Prekės būklė: Nebetinkama tiesioginiam vartojimui
    Buvimo vieta: Vilnius
    Apžiūrėta kartų: 149
  • Prenumeratos
    Kategorija - Senos foto nuotraukos
    Požymiai -
24-04-26 23:36